Online veiligheid

15 december 2016

Hoe beveiligt u uw internetnetwerk?

U hebt thuis ongetwijfeld een draadloze internetverbinding, beter bekend als "wifi". Dat betekent dat u draadloos verschillende toestellen kunt aansluiten op het internet. Bijna iedereen heeft tegenwoordig zo'n draadloos netwerk. Maar hoe kunt u weten of uw netwerk wel goed is beveiligd?

4 stappen om uw draadloos netwerk te beveiligen

Steeds meer toestellen zijn aangesloten op het internet: computer, telefoon, tablet, televisie, auto enz. Het is dus van essentieel belang om uw draadloze netwerk te beveiligen. U vraagt zich af hoe? Volg de onderstaande stappen.

1. Wijzig uw adminwachtwoord

Uw wifinetwerk is standaard versleuteld met een administratorwachtwoord. Dat wordt over het algemeen ‘user password’ genoemd en u vindt het op de achterkant van uw modem. Dankzij dat wachtwoord hebt u toegang tot het configuratiemenu van uw modem en kunt u het wachtwoord van uw draadloze netwerk wijzigen (over het algemeen ‘wireless key’ genaamd).

Kortom: het administratorwachtwoord staat op de achterkant van uw modem, maar ook op het internet. Om te voorkomen dat iemand misbruik maakt van uw wachtwoord, moet u het wijzigen. Dat doet u door eenvoudigweg de instellingen van uw netwerk te configureren via uw administratoraccount.

Tip: wijzig uw wachtwoord naar een sterk en uniek wachtwoord dat u alleen kent!

2. Wijzig de standaardnaam

Behalve een meegeleverd wachtwoord heeft uw draadloze netwerk ook een meegeleverde naam. Die naam is zichtbaar voor uw toestellen wanneer u ze wilt aansluiten op het internet. U wijzigt dus het best ook de meegeleverde naam van uw netwerk.

Tip: kies een naam die gemakkelijk herkenbaar is, maar geen persoonlijke informatie bevat.

U kunt uw netwerk zo configureren dat het niet zichtbaar is. In werkelijkheid helpt dit echter niet zo veel, aangezien de meeste scanners voor draadloze netwerken uw netwerknaam kunnen achterhalen. Een cybercrimineel met minimale ervaring kan uw netwerk gemakkelijk vinden, zelfs wanneer het niet zichtbaar is.

3. Houd toezicht op uw netwerkverbindingen

Uw bezoek vraagt de naam van uw wifinetwerk, zodat ze bij u thuis op het internet kunnen. U ziet er geen graten in? Wees er echter zeker van dat de personen die verbinding maken met uw draadloze netwerk betrouwbaar zijn.

Bespaar uzelf de kopzorgen en laat uw netwerk niet voor iedereen open staan. Als u de WPA2-beveiliging activeert voor een verbinding met internet, hebben u en uw vrienden een wachtwoord nodig. Alle verbindingen worden dan versleuteld. Uiteraard kiest u het best een sterk en moeilijk te achterhalen wachtwoord dat geen enkele persoonlijke informatie bevat.

Tip: gebruik een ander wachtwoord dan het administratorwachtwoord.

4. Een gastennetwerk

Een gastennetwerk aanmaken is een goede idee om uw netwerkverbindingen te beschermen. Een gastennetwerk is een ‘parallel’ netwerk waarmee uw gasten toegang hebben tot uw wifinetwerk en het internet, maar niet tot andere netwerkapparatuur. Uw internetserviceprovider kan u meer vertellen over hoe u een gastennetwerk toevoegt.

Tip: denk eraan om ook dit netwerk te beveiligen met een WPA2-beveiliging, door dit netwerk te configureren met een apart wachtwoord.

Hebt u moeite met het onthouden van al uw wachtwoorden? Gebruik een wachtwoordbeheerder. U vindt gemakkelijk wachtwoordbeheerders op het internet, waar u al uw wachtwoorden veilig kunt opslaan.

Beveilig uw apparatuur

Hebt u alle bovenstaande stappen gevolgd en is uw draadloze netwerk nu beveiligd? Mooi! Nog één laatste kleinigheid zou moeten gebeuren om te surfen in alle veiligheid: de apparaten beveiligen die zijn aangesloten op uw netwerk.

Weet u niet precies welke apparaten zijn aangesloten op uw netwerk? Gebruik een netwerkscanner, zoals Fing. Deze toepassing identificeert elk aangesloten apparaat. Zodra alle apparaten zijn geïdentificeerd, kunt u ze beveiligen. Het is aanbevolen om die apparaten altijd te laten draaien op de laatste versie van hun besturingssysteem of software.

Tip: activeer de automatische update op uw apparaten.

Hebt u nog vragen?
Controleer regelmatig of u goed bent beveiligd

Aarzel niet om onze pagina ‘Online veiligheid' te raadplegen om na te gaan of u alle nodige maatregelen hebt genomen om veilig te surfen via uw smartphone, tablet of computer.