Online veiligheid

20 september 2019

Veilig online winkelen

De koopjes komen eraan! Wilt u om drukte en wachtrijen te vermijden uw aankopen dit jaar misschien online doen? Let dan op voor valse webwinkels! We geven u een aantal tips om ze te herkennen en u niet te laten misleiden

Valse webwinkels: hoe kunt u ze herkennen?

Wist u dat bepaalde webwinkels valse websites zijn die door cybercriminelen worden gemaakt? Die zijn moeilijk te herkennen, want ze zien er hetzelfde uit als bekende winkels, en hebben soms ook dezelfde naam. Hoe kunt u ze toch herkennen? Deze tips kunnen u helpen!

  • Pas op met websites met veel lagere prijzen dan elders. De kans is immers groot dat de verkochte producten namaak of gestolen goederen zijn, of nog erger: valse producten die u nooit zult ontvangen!
  • Ook schrijf- of grammaticale fouten kunnen erop wijzen dat het om een valse website gaat.
  • Als u terechtkomt op een website die sterk lijkt op een bekende webwinkel, maar waarvan de naam toch licht verschilt, wees dan voorzichtig!

Een voorbeeld?

Misschien winkelt u af en toe op https://www.zalando.com. Als u terechtkomt op een website met als adres http://store-zalandocom.com, wees dan voorzichtig!

Hoe winkelt u veilig?

Voortaan herkent u dus sneller valse websites wanneer u ze bezoekt. Dat is goed nieuws! Nog beter is echter om ze volledig te mijden. Volg deze tips om veilig op het internet te winkelen.

  • Koop zoveel mogelijk op websites die u al kent, waarop u in het verleden al iets hebt aangekocht en waarin u vertrouwen hebt.
  • Als u een nieuwe website bezoekt, controleer het postadresen ga na of er een telefoonnummer wordt vermeld voor vragen i.v.m. de klantenservice. Twijfelt u? Bel het bedrijf dan even op zodat u zeker weet dat u iemand aan de lijn krijgt.
  • Een andere manier om te controleren of de website betrouwbaar is, is door de naam of url van de website te kopiëren en in een zoekmachine in te voeren, zodat u de ervaringen van andere internetgebruikers kunt lezen. Let op: als u geen commentaren terugvindt, is dat mogelijk omdat de website recent en wellicht niet betrouwbaar is.
  • Zorg ervoor dat u met een geëncrypteerde verbinding surft. Indien u dat doet, wordt of het symbool van een slotje weergegeven of verschijnt 'https' in het groen voor de url van de website.

Welke kaart gebruikt u het best om online te shoppen?

U kunt uw aankopen online met elke bankkaart betalen (debet- of kredietkaart).

Goed om te weten

Bijna al onze kredietkaarten zijn verzekerd voor online shoppen! Ontdek onze kredietkaarten en kies welke het beste bij u past.

Controleer de uittreksels van uw bankkaart op verdachte transacties, vooral nadat u iets op het internet hebt aangekocht. Als u vragen hebt over een transactie, neem dan contact op met Worldline op het nummer 02 205 85 85 of surf naar www.mijnkaart.be. Als u vermoedt dat er sprake is van fraude, blokkeer de betreffende kaart dan door te bellen naar CARD STOP op het nummer 070 344 344.

En nu?