Online veiligheid

10 februari 2020

Het zijn niet allemaal regenbogen en eenhoorns...

Uw kinderen groeien op in het digitale tijdperk. Niemand zal ontkennen dat onze verbonden wereld heel wat voordelen biedt. Tegelijkertijd is ze niet zonder gevaar voor kinderen. Daarom is het belangrijk om hen de juiste reflexen aan te leren.

Hoe gedragen kinderen zich online

We zien dat kinderen zich online anders kunnen gaan gedragen dan in het ‘echte’ leven. Ze denken anoniem te zijn en dat kan hen een gevoel van macht geven, waardoor ze soms agressiever of kwetsender zijn tegen andere kinderen. Dat noemen we cyberpesten. Maar het kan evengoed dat uw kinderen aan de andere kant van het scherm zitten en gepest worden. We mogen niet te licht over dit fenomeen gaan, het kan namelijk zware gevolgen hebben.

Wie zit er achter het scherm?

Hoe kunnen we zeker zijn dat de mensen die met uw kinderen communiceren op het internet, ook echt de persoon zijn die ze beweren te zijn? Kinderen zien soms niet in dat iemand die fysiek afwezig is, een gevaar kan vormen. Het is immers heel eenvoudig om op het internet een valse identiteit aan te meten.

Voorzichtigheid is dus de boodschap, vooral bij het delen van informatie. Kinderen kunnen moeilijk weerstaan aan de verleiding om persoonlijke informatie over zichzelf of andere gezinsleden te delen. Een video, een foto, een boodschap … het komt allemaal op het internet terecht en kan op een willekeurige plaats en willekeurig tijdstip weer opduiken.

Praten is de beste manier om uw kinderen te beschermen

Onze beste tip om uw kinderen te beschermen? Praat met hen. Vraag hen wat ze doen op het internet en leg hen de mogelijke gevaren uit, bijvoorbeeld met concrete voorbeelden. Als u even rondsurft, vindt u al snel heel wat voorbeelden. Kortom, ga een open gesprek met hen aan.

Zijn uw kinderen niet zo open over waar ze mee bezig zijn? Speel dan de onwetende. Geef hen de indruk dat u de nieuwe technologieën niet goed begrijpt en vraag om uitleg. Dat werkt meestal heel erg goed!

Wat zijn de gevaren van social media?

Kinderen hebben de neiging om nonchalanter om te gaan met hun gegevens. Dat is in het bijzonder het geval wanneer ze actief zijn op sociale netwerken. En zelfs nog meer op sociale media waar u zelf niet actief op bent. Als ouder kunt u een beroep doen op bepaalde apps om hun activiteiten op deze netwerken te volgen.

Hoe leg je internetregels op?

Een beperking van de internettijd is een andere goede manier om uw kinderen te beschermen. Voer daarom enkele huisregels in. Leg een begin- en einduur vast voor het internetgebruik of vraag uw kinderen om enkel de computers in de centrale vertrekken van het huis te gebruiken, bijvoorbeeld de woonkamer. Ze zullen dan minder geneigd zijn om gevaarlijke dingen te doen, al is het duidelijk dat u niet alles kunt controleren.

Thuis is het nog vrij eenvoudig om regels op te leggen, buitenshuis wordt het echter al heel wat moeilijker. U kunt hen uitleggen dat de regels die thuis van toepassing zijn, ook gelden als ze buitenshuis zijn. En wist u dat u ook de toegang tot apps op de smartphone kunt beperken? Op een iPhone is het bijvoorbeeld mogelijk om de toegang tot apps als Safari of YouTube te blokkeren, of om downloads vanaf de App Store te beletten. Ook voor de andere smartphones zijn er verschillende mogelijkheden. Op het internet vindt u vast heel wat tips per model.

En nu?