Online veiligheid

21 februari 2018

Bescherm uw gegevens tegen beveiligingslekken: 4 tips

Meltdown, Spectre, Skyfall, Solace … Het zijn niet alleen titels van bekende actiefilms, maar ook van de beveiligingslekken die uw gegevens in gevaar kunnen brengen. Onze experts leggen uit wat u kunt doen om de risico’s te beperken

1. Bent u ‘up-to-date’ met uw updates?

Er worden regelmatig nieuwe beveiligingslekken ontdekt. Gelukkig zijn softwareleveranciers daar altijd snel van op de hoogte. Zij bieden dan updates aan om hun software te corrigeren. Installeer die absoluut, het gaat immers om de veiligheid van uw apparaten.

Slimme tip:

Installeer uw updates automatisch. Zo hebt u gegarandeerd steeds de meest recente veiligheidsverbeteringen. Kijk op de website van de softwareleverancier of in de helpfunctie van het programma om te weten hoe u deze optie instelt.

2. Beperk u niet tot uw computer

Bij het woord ‘update’ denkt u wellicht meteen aan uw computer. Veiligheidsupdates zijn echter van toepassing op al uw apparaten: desktop, laptop, smartphone en tablet. Controleer steeds goed of op elk toestel de meest recente updates zijn geïnstalleerd.

3. Worden uw programma’s nog ondersteund?

Regelmatig stoppen softwareleveranciers met de ondersteuning van oudere versies van hun programma’s. Concreet betekent dit dat zij niet langer updates aanbieden voor die programma’s, waardoor ze heel wat kwetsbaarder worden. Als u ze toch blijft gebruiken, vergroot uw risico om gehackt te worden. Vraagt u zich af of een van uw softwareprogramma’s nog wel wordt ondersteund? Op de website van het bedrijf dat de software maakt, kunt u dat controleren.

4. Een antivirusprogramma is goed. Een up-to-date antivirusprogramma is beter.

U hebt het wellicht al gehoord of gelezen: ook antivirusprogramma’s zijn niet onfeilbaar. Zo willen de meest recente virussen al eens aan hun analyses ontsnappen. Toch vormen ze een prima veiligheidsbarrière die u beschermt tegen de bekendste virussen. Een antivirusprogramma is met andere woorden essentieel. Laat het ook automatisch updaten, want er kan op elk moment een bescherming tegen een nieuw virus worden uitgebracht.

Meer weten?

Wilt u nagaan of u alle nodige maatregelen hebt genomen om veilig te surfen via uw smartphone, tablet of computer?