Online veiligheid

1 februari 2021

7 tips om veilig online te kopen

Online shoppen zit in de lift. Met deze tips ben je er zeker van dat je het veilig doet.

Van kleding en je dagelijkse boodschappen tot elektronica: alles kan je tegenwoordig via het internet bestellen en kopen. Maar hoe zit het met je online veiligheid? Hoewel je op de meeste plaatsen veilig online shopt zijn er ook onbetrouwbare websites te vinden. Zeker wanneer je nog nooit van de webshop gehoord hebt is het moeilijk om dit onderscheid te maken. Hou deze zeven tips in het achterhoofd en je bent gerust dat je veilig online shopt:

1. Controleer de contactgegevens van de website

Zoek in de eerste plaats naar zaken zoals het e-mailadres, telefoonnummer en adres van de maatschappelijke zetel. Op deze manier heb je al een eerste idee over hoe veilig je online shopt. Wees bijvoorbeeld op je hoede als een op het eerste gezicht Belgische website een buitenlands adres heeft. En via de website van BeCommerce (de Belgische vereniging van bedrijven die producten en diensten via internet verkopen) vind je een overzicht van de Belgische websites waar je online shoppen veilig doet.

2. Bekijk wat anderen over de website zeggen

Controleer of de webshop een goede service levert. Op deze manier weet je niet alleen meer over de kwaliteit van de producten, maar ook over de levering. Lees in de eerste plaats de commentaren en scores van andere klanten op de website van de winkel. En bekijk zeker ook online fora en onafhankelijke websites zoals Trustpilot. Hou wel in het achterhoofd dat sommige handelaars zelf beoordelingen toevoegen, om te laten uitschijnen dat je bij hen veilig online shopt. Wees dus kritisch over wat je leest.

3. Ga na of je veilig kan betalen

Betrouwbare webshops in België en het buitenland zorgen voor een beveiligde verbinding tussen jouw toestel en de website van de handelaar. De technische term daarvoor is Secure Sockets Layer (SSL). Daarbij worden je gegevens opgesplitst, waardoor ze onleesbaar zijn voor anderen. Via de browser waarmee je surft zie je gemakkelijk of je op een beveiligde pagina bent:

  • voor het webadres staat een hangslotje;
  • het adres in de adresbalk begint met https (de letter ‘s’ staat voor secure).
Zit je op een beveiligde pagina? Zorg ervoor dat je extra veilig shopt door te betalen met de ING Banking-app. Daarbij gebruik je namelijk ook een 5-cijferige code, vingerafdruk of gezichtsherkenning.

4. Lees de algemene verkoopsvoorwaarden

Zaken zoals de betaling en de levering tot het terugsturen en je geld terugkrijgen zijn belangrijk om vooraf te weten wanneer je veilig online wil shoppen. Dit is op bepaalde webshops namelijk anders dan in een gewone winkel. Zeker als je niet op een Belgische website aankopen doet. Check dus zeker vooraf of je:

  • extra moet betalen om je bestelling te laten bezorgen (en eventueel terug te sturen);
  • jouw bestelling tot het moment van de levering online kunt volgen;
  • het aankoopbedrag voor of na de levering van je bankrekening ziet gaan;
  • een waarborg krijgt voor je online aankoop;
  • jouw aankoop mag terugsturen als deze niet werkt of niet aan je verwachtingen voldoet.


Het antwoord op deze vragen vind je meestal terug op een aparte pagina van de website, met als titel ‘veelgestelde vragen’ of ‘FAQ’.

5. Kijk na of je verzekerd bent

Dit geeft je een extra zekerheid wanneer ondanks alles achteraf blijkt dat je niet veilig online geshopt hebt. Bij de meeste kredietkaarten zit een verzekering internetlevering. Deze komt in de eerste plaats tussenbeide als je bestelde artikel niet geleverd wordt. Maar je kan er ook op rekenen als de goederen beschadigd zijn of niet beantwoorden aan de beschrijving op de website.

Met de ING Banking-app verhoog je makkelijk via je smartphone de limiet van zowel je bank- als kredietkaart. En je bekijkt er snel hoeveel er nog precies op je rekeningen staat, terwijl je veilig online shopt.

6. Check hoe de webshop je privacy beschermt

Het is belangrijk om te weten wat de website met jouw gegevens doet. Soms worden lijsten met contactgegevens namelijk doorverkocht aan anderen. Op de meeste websites vind je dit privacybeleid terug op een aparte pagina, waarvan de link meestal onderaan de homepagina staat. Ook in dit geval controleer je best even of de webshop een kwaliteitslabel van BeCommerce heeft.

7. Let op voor e-mails die naar je bankgegevens vragen

Het kan namelijk om phishing (fraude via e-mail) gaan. De verzender vraagt je om persoonlijke gegevens zoals je paswoord, geheime code en het nummer van je bank- of identiteitskaart door te sturen. Met die informatie wordt vervolgens jouw rekening gebruikt om betalingen uit te voeren. Als je tijdens het online shoppen een e-mail krijgt met een link waarop je moet klikken om je aankopen te betalen, doe dat dan nooit. Veilige webshops handelen je betaling volledig online af, in een beveiligde omgeving. Daarbij krijg je eventueel de keuze om via overschrijving te betalen. De enige e-mails die je krijgt zijn de bevestiging van je aankoop en een link waarmee je de levering kan opvolgen.

Shop online in alle veiligheid, met de ING Banking-app.

Een vijfcijferige code, vingerafdruk of gezichtsherkenning: jij kiest. Daarnaast betaal je met de ING Banking-app veilig en contactloos in winkels en beheer je al je bankzaken. En dat zonder kaartlezer.

Download nu de ING Banking-app voor Android of iPhone

Controleer regelmatig of je goed beveiligd bent

Bekijk zeker onze pagina 'Online veiligheid' eens om na te gaan of je alle nodige maatregelen hebt genomen om veilig te surfen via je smartphone, tablet of computer.