Online veiligheid

4 november 2016

7 tips om veilig online te kopen

Voor wie graag online shopt, beginnen de eindejaarsfeesten in november!

Tijdens de Dag van de Webshop op 4, 5 en 6 november profiteert u van de beste deals bij meer dan 200 online winkels. Ook op 25 november doet u koopjes, want dan vieren bijna alle webshops Black Friday met superkortingen. Deze shops en uw bank doen er alles aan om uw gegevens zo goed mogelijk te beschermen. Zo bouwen ze de laatste technologieën in om online betalingen te beveiligen. Toch kunt u ook zelf uw bankgegevens (zoals uw kredietkaartnummer, geheime code, ...) tegen cybercriminelen beschermen of zorgen dat u geen aankoop doet op een onbetrouwbare website.

Zoek de contactgegevens van de handelaar op

Kijk na of de contactgegevens zoals het e-mailadres, telefoonnummer en adres van de maatschappelijke zetel betrouwbaar zijn.

Ga de reputatie van het bedrijf na

Controleer of de webshop een goede service levert. Lees de commentaren en scores van andere klanten op de website van de winkel, op online fora of andere websites.

Lees de algemene verkoopvoorwaarden

De klantenservice en de algemene verkoopvoorwaarden (en dan vooral de voorwaarden voor betalingen, leveringen, terugzendingen en terugbetalingen) kunnen anders zijn dan in een gewone winkel. Check vóór uw aankoop of:

 • u extra moet betalen om uw bestelling te laten versturen en eventueel terug te sturen
 • de webshop het bedrag voor of na de levering van uw rekening haalt
 • u uw bestelling tot het moment van de levering online kunt volgen
 • u een waarborg krijgt voor uw aankoop
 • u uw aankoop mag terugsturen als die niet werkt of niet aan uw verwachtingen voldoet
Check hoe de webshop uw privacy beschermt

Ga na of het bedrijf duidelijk zegt wat het met uw gegevens doet. De meeste betrouwbare webshops hebben bovendien ook een kwaliteitslabel zoals BeCommerce. Dat is de Belgische vereniging van bedrijven die producten en diensten via internet verkopen.

Ga na of de betaling veilig gebeurt

Check of de betalingswijze die u kiest wel beveiligd is. De meest gebruikte beveiligingsmethode is SSL of Secure Sockets Layer. Dat systeem brengt een beveiligde verbinding tot stand tussen uw pc, laptop of mobiel toestel en de webshop. De methode splitst uw gegevens op en maakt ze volledig onleesbaar voor anderen.

Uw webbrowser geeft aan dat u op een beveiligde pagina bent:

 • u krijgt een melding als u dat ingesteld hebt
 • het adres in de adresbalk begint met https (de letter “s” staat voor secure)
 • voor het adres staat een hangslotje
Kijk na of uw online aankopen verzekerd zijn

Bij de meeste kredietkaarten is een verzekering internetlevering inbegrepen. Die komt tussenbeide als uw bestelde artikel:

 • niet wordt geleverd
 • beschadigd is
 • niet beantwoordt aan de beschrijving op de website
Let op voor e-mails die uw bankgegevens opvragen

Het kan om phishing (fraude via e-mail) gaan. Daarin vraagt de verzender om vertrouwelijke gegevens zoals uw paswoord, geheime code en het nummer van uw bank- of identiteitskaart door te sturen. Met die informatie kan hij of zij uw rekening gebruiken om betalingen uit te voeren.

Een betaling gebeurt nooit via e-mail

Een valse website herkennen? Het is soms moeilijk. Cybercriminelen zetten soms een volledige website op, hebben een kantooradres, enz. Toch is er 1 gouden regel waarmee u fraude kunt vermijden. Als u tijdens uw online shopping een mail krijgt met een link waarop u moet klikken om uw aankopen te betalen, doe dat dan nooit. Een betaling gebeurt nooit via e-mail!

Eerlijke webshops handelen uw betaling volledig online in een beveiligde omgeving af, en geven u eventueel de keuze om via overschrijving te betalen. De enige e-mail die u van hen krijgt, is de bevestiging van uw aankoop. Soms sturen ze u ook een link waarmee u de levering kunt opvolgen.