Online veiligheid

2 juni 2020

7 tips om veilig online te kopen

Shop je graag online? Lees dan zeker onze 7 tips om het veilig te doen.

Betrouwbare webshops en jouw bank doen er alles aan om je gegevens zo goed mogelijk te beschermen. Zo bouwen ze de laatste technologieën in om online betalingen te beveiligen. Toch kan je ook zelf je bankgegevens (zoals uw kredietkaartnummer, geheime code, ...) tegen cybercriminelen beschermen of zorgen dat je geen aankoop doet op een onbetrouwbare website.

1. Zoek de contactgegevens van de handelaar op

Kijk na of de contactgegevens zoals het e-mailadres, telefoonnummer en adres van de maatschappelijke zetel betrouwbaar zijn.

2. Ga de reputatie van het bedrijf na

Controleer of de webshop een goede service levert. Lees de commentaren en scores van andere klanten op de website van de winkel, op online fora of andere websites.

3. Lees de algemene verkoopvoorwaarden

De klantenservice en de algemene verkoopvoorwaarden (en dan vooral de voorwaarden voor betalingen, leveringen, terugzendingen en terugbetalingen) kunnen anders zijn dan in een gewone winkel. Check vóór uw aankoop of je:

 • extra moet betalen om je bestelling te laten versturen en eventueel terug te sturen
 • het aankoopbedrag voor of na de levering van je rekening ziet gaan
 • jouw bestelling tot het moment van de levering online kunt volgen
 • een waarborg krijgt voor je aankoop
 • jouw aankoop mag terugsturen als die niet werkt of niet aan je verwachtingen voldoet

4. Check hoe de webshop je privacy beschermt

Ga na of het bedrijf duidelijk zegt wat het met jouw gegevens doet. De meeste betrouwbare webshops hebben bovendien ook een kwaliteitslabel zoals BeCommerce. Dat is de Belgische vereniging van bedrijven die producten en diensten via internet verkopen.

5. Ga na of de betaling veilig gebeurt

Controleer of de betalingswijze die je kiest wel beveiligd is. De meest gebruikte beveiligingsmethode is SSL of Secure Sockets Layer. Dat systeem brengt een beveiligde verbinding tot stand tussen jouw computer, laptop of smartphone en de webshop. De methode splitst je gegevens op en maakt ze volledig onleesbaar voor anderen.

Je webbrowser geeft aan dat je op een beveiligde pagina bent:

 • je krijgt een melding als je dat ingesteld hebt
 • het adres in de adresbalk begint met https (de letter “s” staat voor secure)
 • voor het adres staat een hangslotje

6. Kijk na of je online aankopen verzekerd zijn

Bij de meeste kredietkaarten is een verzekering internetlevering inbegrepen. Die komt tussenbeide als je bestelde artikel:

 • niet geleverd wordt
 • beschadigd is
 • niet beantwoordt aan de beschrijving op de website

7. Let op voor e-mails die jouw bankgegevens opvragen

Het kan om phishing (fraude via e-mail) gaan. Daarin vraagt de verzender om vertrouwelijke gegevens zoals je paswoord, geheime code en het nummer van uw bank- of identiteitskaart door te sturen. Met die informatie kan hij of zij jouw rekening gebruiken om betalingen uit te voeren.

Een betaling gebeurt nooit via e-mail

Een valse website herkennen? Het is soms moeilijk. Cybercriminelen zetten soms een volledige website op, hebben een kantooradres, enz. Toch is er 1 gouden regel waarmee je fraude kunt vermijden. Als je tijdens het online shopping een mail krijgt met een link waarop je moet klikken om je aankopen te betalen, doe dat dan nooit. Een betaling gebeurt nooit via e-mail!

Eerlijke webshops handelen jouw betaling volledig online in een beveiligde omgeving af, en geven je eventueel de keuze om via overschrijving te betalen. De enige e-mail die je van hen krijgt, is de bevestiging van jouw aankoop. Soms sturen ze je ook een link waarmee u de levering kunt opvolgen.

Controleer regelmatig of je goed beveiligd bent

Bekijk zeker onze pagina 'Online veiligheid' eens om na te gaan of je alle nodige maatregelen hebt genomen om veilig te surfen via je smartphone, tablet of computer.