Online veiligheid

Verwijderen van persoonlijke gegevens op uw smartphone

Ontdek hoe dit op een veilige en definitieve manier kan.

Samengevat:

 • Uw mobiele apparaten bevatten veel persoonlijke gegevens.
 • Om die definitief te wissen moet u de smartphone resetten.
 • Vergeet uw sim- en geheugenkaart niet. Breng ze over naar uw nieuwe smartphone of vernietig ze.

Uw smartphone kan veel over u prijsgeven

Mobiele apparaten bevatten een schat aan persoonlijke informatie, zelfs heel wat meer dan computers. Welke informatie dan precies? Volgend overzicht geeft u alvast een idee:

 • uw woonadres en werkplek
 • uw verplaatsingen, op basis van gps-gegevens
 • de telefoonnummers en zelfs bijkomende gegevens van uw contactpersonen
 • de historiek van uw oproepen
 • de historiek van sms’jes en andere chatberichten
 • uw browsergeschiedenis
 • toegang tot e-mails, banktoepassingen...
 • foto’s, video’s
 • gezondheidsinformatie (leeftijd, gewicht...) via bepaalde apps

Wist u dat...

… gewiste gegevens met specifieke tools of applicaties gemakkelijk kunnen worden teruggevonden? Het is dus belangrijk om gegevens definitief en veilig te wissen.

Definitief wissen van gegevens van een smartphone

Het bovenstaande lijstje bewijst dat een mobiel toestel een goudmijn is voor persoonlijke gegevens. U hebt er vast geen zin in dat die publiek eigendom worden. Om dat te vermijden, is het belangrijk om alle ‘gevoelige’ gegevens veilig en definitief te verwijderen voordat u uw smartphone van de hand doet.

Let op:

maak, voordat u wat dan ook verwijdert, altijd een back-up van uw smartphone. Zo verliest u geen foto’s, video’s of andere persoonlijke gegevens.

Hoe kan de persoonlijke informatie op een smartphone nu definitief worden gewist? De beste manier is met de functie “Terugzetten naar fabrieksinstellingen”. Zo kunt u een smartphone resetten. Dat is een heel eenvoudige procedure, maar die kan verschillen al naargelang het merk van smartphone. Voor de meest courante Apple iOS- en Android-toestellen volgt u de volgende stappen:

 • Apple iOS: Settings > General > Reset > Erase all content and settings
 • Android: Settings > Privacy > Factory data reset

En bij Windows-toestellen? Dat is minder eenvoudig. We onderzoeken nog de beste manier om de gegevens op dit type toestellen definitief te verwijderen. Hebt u een Windows Phone? Raadpleeg dan de website van de fabrikant of de meegeleverde handleiding. Daar vindt u zeker de beste manier om gegevens te verwijderen.

Vergeet de sim- en geheugenkaart niet

Met het verwijderen van de informatie op uw smartphone is de zaak nog niet rond. Denk ook aan de gegevens op de sim- en/of de geheugenkaart.

Probeer uw simkaart te behouden wanneer u van smartphone wisselt. U hoeft zich dan geen zorgen te maken over de gegevens op uw simkaart, ze worden rechtstreeks overgezet naar de nieuwe telefoon. Als uw oude simkaart niet in uw nieuwe smartphone zou passen, kunt u de gegevens overzetten via uw operator en de oude kaart vernietigen. Gooi de kaart niet gewoon in de vuilbak, maar knip ze eerst doormidden.

Misschien hebt u in uw smartphone ook een geheugenkaartje. Dat dient voor het opslaan van foto’s, video’s enz. Neem de geheugenkaart altijd uit uw telefoon voordat u hem wegdoet. Het kaartje kan ook in andere apparaten worden gebruikt, zoals een externe harde schijf. Als u het geheugenkaartje niet kunt of wilt houden, vernietig het dan zoals de simkaart.

Tip :

de geheugenkaart zit vaak wat verstopt achter de batterij van de telefoon.

Hebt u nog vragen?

Wilt u meer weten over het verwijderen van gegevens op een smartphone? Of is nog niet alles duidelijk? Op het internet vindt u alvast veel informatie over alle verschillende toestellen. Daarnaast kunt u ook altijd terecht in de winkel waar u uw smartphone hebt gekocht.

Raadpleeg zeker ook onze pagina voor meer informatie over het veilig gebruik van uw mobiele toestellen.