Online veiligheid

11 januari 2021

Fraude via sms of elektronisch bericht

U krijgt een melding op uw smartphone: er is een bericht van uw bank binnengekomen. Er zou fraude met uw bankrekening vastgesteld zijn en voor meer informatie moet u op een link klikken. Maar komt dit bericht wel echt van uw bank?

Hoe gaan fraudeurs te werk?

Door gebruik te maken van sms’en en elektronische berichten, bijvoorbeeld via WhatsApp en Facebook Messenger, kunnen fraudeurs de dringendheid van het bericht benadrukken. Ze profiteren ervan dat de melding automatisch op de schermbeveiliging van uw smartphone verschijnt. Zo is het voor u heel moeilijk om te weerstaan aan de verleiding en niet op de link te klikken.

Daarna zal het bericht nog altijd proberen om u angst in te boezemen of een gevoel van hoogdringendheid op te wekken.

Maar opgelet, dit bericht is niet afkomstig van uw bank. Door op de link te klikken, komt u terecht op een phishingsite en dreigt er geld van uw bankrekening te verdwijnen.

Onze tips om niet in de val te lopen:

  • We hebben onze richtlijnen aangepast om met deze vorm van fraude om te gaan. Vanaf nu stuurt ING geen sms-berichten meer met klikbare links. Mocht u toch zo’n sms ontvangen, dan KOMT DIE NIET VAN ING, klik dus zeker niet op de link.

  • Bekijk onze video op www.ing.be/URL om links in berichten te leren lezen, zodat u niet op een frauduleuze link klikt.