Online veiligheid

20 januari 2020

Sociale media: Hoe beschermt u uw gegevens?

Sociale media als Facebook en LinkedIn: we kunnen er niet meer omheen. We kunnen er van gedachten wisselen en info delen met mensen over de hele wereld. Maar hoe zit het met de gegevensbescherming? We geven hier zeven tips om het risico te beperken.

Wat zijn de risico’s voor uw persoonlijke gegevens?

Uw accounts op sociale media bevatten persoonlijke gegevens: uw naam, leeftijd, beroep enzovoort. U moet weten dat het kenbaar maken van deze gegevens bepaalde risico’s inhoudt.


Denk aan uw professionele toekomst

Wanneer u solliciteert voor een functie is het eerste dat sommige bedrijven doen sociale media afzoeken op basis van uw naam. Hetzelfde geldt voor heel wat universiteiten, die ook zo’n controle uitvoeren wanneer nieuwe studenten zich aanbieden. Foto’s van het recentste uit de hand gelopen feestje of gênante berichtjes kunnen dan roet in het eten gooien.

Bent u al aangeworven, let dan op met wat u post over uw werkgever want cybercriminelen kunnen het tegen hem gebruiken. Bovendien kan wat u te zeggen hebt de reputatie van uw bedrijf schaden. Check dus de vertrouwelijkheidsrichtlijnen van uw bedrijf voor u op de sociale media iets publiceert over uw werk.


Bescherm uw privacy

Cybercriminelen kunnen de berichten die u post tegen u gebruiken. Door uw posts en persoonsgegevens te analyseren zouden ze bijvoorbeeld:

  • uw wachtwoorden kunnen achterhalen, of de antwoorden op uw beveiligingsvragen ('geheime vragen') waarmee het wachtwoord opnieuw kan worden ingesteld;
  • gerichte aanvallen kunnen uitvoeren, ‘spearfishing’ genoemd;
  • iemand van uw bedrijf kunnen opbellen en zich voor u uitgeven om informatie te ontfutselen;
  • te weten kunnen komen waar u woont en werkt.

Let dus op met wat u publiceert.

Zeven tips om u te beschermen

Uzelf en uw gegevens afschermen op de sociale media is niet zo moeilijk. Met deze acht tips in het achterhoofd kunt u met een gerust hart facebooken, twitteren en zoveel meer.


1. Bescherm uw account

Gebruik een sterk en uniek wachtwoord om u aan te melden op sociale media. Uiteraard mag u het aan niemand verklappen. Veel websites bieden ook de mogelijkheid het inloggen extra te beveiligen, bijvoorbeeld via authenticatie in twee stappen. Dat is ook een goede manier om uw account te beschermen. Gebruik ze waar mogelijk.

2. Controleer uw vertrouwelijkheidsinstellingen

De vertrouwelijkheidsinstellingen van sociale media veranderen vaak zonder dat u er erg in hebt. Wees alert voor dit soort wijzigingen. Dat kunt u doen door uw instellingen geregeld te controleren en te testen.

3. Let op voor bepaalde e-mails

Als u ingeschreven bent op sociale media krijgt u soms mails van deze sites. Wees op uw hoede, aangezien cybercriminelen dit soort mails makkelijk kunnen vervalsen. De beste manier om dit gevaar te neutraliseren is door in te loggen op de sociale media en enkel via die website op dit soort berichten te reageren.

4. Let op voor bepaalde posts

Misschien hebt u al posts van vrienden gezien die er vreemd uitzagen: slecht geschreven berichten die vol spelfouten staan, niet lijken op de dingen die uw vriend gewoonlijk post en ook terug te vinden zijn op andere profielen? Dan is het vast bedrog. Een goede manier om te checken of een bericht echt van een vriend is, is die vriend opbellen.

5. Let op met mobiele apps

De meeste sociale media hebben mobiele apps waarmee u op uw smartphone of tablet toegang krijgt tot uw account. Download zulke apps alleen van erkende app stores. En bescherm uiteraard ook uw smartphone of tablet met een sterk wachtwoord.

6. Gebruik liever geen publieke pc’s

Wie weet wie de computers van het cybercafé of de bibliotheek voor u gebruikt heeft? Ze kunnen al dan niet met opzet besmet zijn. Gebruik wanneer mogelijk enkel toestellen waarover u de baas bent en die u vertrouwt om in te loggen op sociale media.

7. Let op wat u post en wat uw vrienden over u posten

De beste bescherming? Blijven opletten met wat u post en wat uw vrienden over u posten. Geef zo weinig mogelijk persoonlijke of professionele informatie prijs. En aarzel niet vrienden te vragen hun post te verwijderen als u niet blij bent met wat ze over u gepubliceerd hebben.