Online veiligheid

28 maart 2018

Geldezels: een simpel klusje dat u duur kan komen te staan

Cybercriminelen werven nu ook via social media en in uitgaansbuurten.

Geldezel

Om het geld dat ze verduisterd hebben door te kunnen sluizen, zijn criminelen voortdurend op zoek naar geldezels. Dit zijn mensen die hun een bankkaart lenen of voor hen geld naar andere rekeningen overmaken, over het algemeen naar het buitenland. Jongeren lijken de perfecte slachtoffers te zijn.

Social media en uitgaansbuurten

Fraudeurs werven hun jonge slachtoffers in hun eigen leefwereld. Social media zoals Instagram, WhatsApp of Snapchat zijn erg populair onder de jongeren maar ze worden ook via chatforums van hun klas of school geworven. De contacten gebeuren niet uitsluitend online maar ook in het uitgaansleven.

Hoe werkt het?

Fraudeurs beloven u een gemakkelijke en snelle manier van geld verdienen door hen uw bankkaart te lenen. Het principe lijkt eenvoudig: de fraudeur voert – zogenaamd legale – transacties met uw bankkaart uit in ruil voor een financiële compensatie. Zodra de transacties voltooid zijn, moet u normaal gesproken uw kaart terugkrijgen.

Na het eerste contact vragen de fraudeurs u om uw pincode en bankkaart af te staan. Vaak wordt afgesproken op een goed bereikbare, openbare plaats zoals een station.

Toch zijn deze transacties niet legaal. De bankkaart wordt gebruikt om gestolen geld door te sluizen. Zodra u uw bankkaart hebt overhandigd, wordt er meer druk op u uitgeoefend: de fraudeurs vragen meer bankkaarten. Als u weigert, krijgt u bedreigingen met onder andere fysiek geweld.

Zware gevolgen

Wanneer jongeren geworven worden om geld te verdienen als geldezel, staan ze rechtstreeks in contact met criminelen. Als ze op het voorstel van de fraudeur ingaan, plegen ze zelf een strafbaar feit en kunnen ze strafrechtelijk vervolgd worden. Als het om minderjarigen gaat, kunnen ouders aansprakelijk gesteld worden.

Hoe dit voorkomen?
  • Bespreek het onderwerp met jongeren in uw omgeving zodat ze dit soort praktijken leren herkennen.
  • Maak hen bewust van het feit dat ze nooit hun bankkaart, rekeningnummer of bankcodes aan derden mogen doorgeven.
  • Als u op social media berichten ziet met beloftes om snel en gemakkelijk geld te verdienen, meld dit dan bij het Meldpunt voor slachtoffers van fraude, bedrog, misleiding en oplichting.
Wat te doen als een jongere in de val trapt?
  • Blokkeer de bankkaart onmiddellijk via Card Stop op nummer 070 344 344.
  • Neem contact met de bank op.
  • Waarschuw de politie en dien een klacht in.
Meer weten?