Duurzaamheid

Zouden we niet moeten inzetten op een meer circulaire economie?

Circulaire economie is volop in ontwikkeling. Overal worden duurzame oplossingen bedacht om afval te verminderen, natuurlijke hulpbronnen te behouden en tegelijkertijd werkgelegenheid te creëren.

Neem bijvoorbeeld de brouwer die haar bieren maakt van onverkocht brood, en de bakker die zijn brood kneedt van de afvalproducten van de brouwerij. De hogeschool die een opleiding in ‘circulair bouwen’ aanbiedt, of het bedrijf dat op basis van restjes veevoer een eiwitrijk voedingsproduct maakt. Werknemers die tijdens een professionele overgangsfase meubels en designvoorwerpen maken van houtafval en metaal. Of het bedrijf dat grond van stadswerven omvormt tot bouwmateriaal. Wat hebben ze met elkaar gemeen? Ze dragen allemaal bij aan een circulaire economie. Hierdoor behoren ze tot de winnaars van het ING Fonds voor een meer circulaire economie, dat wordt beheerd door de Koning Boudewijnstichting. Ook dit jaar trekt ING € 250.000 uit om veelbelovende projecten in het land een duwtje in de rug te geven.

Dit is niet zomaar een lepel! Het vermindert de hoeveelheid plastic voor eenmalig gebruik. Ontdek Ecopoon, ecologisch en 100% eetbaar Belgisch bestek.

Circulaire economie in een paar woorden

In tegenstelling tot de traditionele, zogenaamde ‘lineaire’ economie berust de circulaire economie op het recyclen van producten en grondstoffen. Het doel: de levensduur van deze producten verlengen. Hierdoor neemt de druk op grondstoffen af en wordt er minder afval geproduceerd. Een ander belangrijk voordeel is dat deze initiatieven vaak ook jobs opleveren.

Dit is niet zomaar een houten baksteen! Hierdoor is het mogelijk om meer ecologische huizen te bouwen. Ontdek Labland, de oplossing voor toegankelijke, comfortabele en ecologische huizen.

Circulaire economie: een economische kans voor bedrijven

Van de bedrijven in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest die deelnamen aan de barometer van het Gewestelijk Programma voor Circulaire Economie (GPCE) ziet 87% circulaire economie als een opportuniteit voor de komende jaren! Een circulaire economie kan namelijk verschillende economische voordelen opleveren:

  • Een sterkere concurrentiepositie door verlaging van de productie- en inkoopkosten van grondstoffen. Zo repareert SOFIE, een coöperatieve vereniging, huishoudelijke apparaten met gebruikte vervangingsonderdelen. De vereniging koopt deze onderdelen in voor slechts een derde van de prijs die ze anders zouden moeten betalen voor nieuwe vervangingsonderdelen.
  • Inkomsten genereren door een dienst aan te bieden of iets te verhuren in plaats van een product te verkopen. In ons voorbeeld biedt SOFIE particulieren ook een reparatiedienst aan voor defecte huishoudelijke apparaten. Hierdoor genereert de vereniging extra inkomsten.
  • Verbetering van de voorzieningszekerheid en beheersing van de kostenstijgingen. The New Norm Company heeft in Europa een merk ontwikkeld van ecologische sneakers die van zes plastic flessen worden gemaakt. Het bedrijf weet precies waar de grondstoffen vandaan komen en gebruikt volledig gerecyclede materialen. Zo houdt het bedrijf de kosten beter in de hand en wordt het bedrijf minder hard geraakt door eventuele prijsstijgingen van grondstoffen.
  • Meer werkgelegenheid. AMA maakt kleding van afval uit de textielindustrie. Voor de productie van de collectie heeft het bedrijf beroep gedaan op ondernemingen voor sociale integratie.

Circulaire economie mag niet alleen bekeken worden vanuit de potentiële winstgevendheid. Er moet ook bewust voor worden gekozen, want de overstap brengt risico's met zich mee en vereist investeringen.

Hoe financiert ING de circulaire economie?

"Bedrijven die de fase van start-up en scale-up ontgroeid zijn, kunnen wij ondersteunen met onze reguliere financiële instrumenten, zoals leningen, leasing of supply chain finance. Maar meer en meer verstrekken we ook groene financieringen om circulaire activiteiten te financieren." Joost van Dun, ING Circular Economy Lead.

>Lees er meer over

Gelukkig staan bedrijven er niet alleen voor in een duurzame transitie. Ze kunnen namelijk voortbouwen op overheidsinitiatieven die zijn ontwikkeld om circulaire economie te stimuleren. Zo bieden de platforms be circular, be brussels in Brussel, SPW économie circulaire in Wallonia en Vlaanderen Circulair ondersteunings-, samenwerkings- en coördinatiemaatregelen. In 2021 heeft het ING Fonds, dat deel uitmaakt van de Koning Boudewijnstichting, 11 Belgische projecten ondersteund die ontwikkeld zijn in het kader van de circulaire economie.

Dit is niet zomaar een luidspreker! Het is bijna oneindig herbruikbaar. Ontdek Make it Sound, een groep enthousiastelingen die audioapparatuur repareert en recycleert.

ING zet zich in voor een circulaire economie

Sinds 2018 ondersteunt ING het creëren van werkgelegenheid in een circulaire economie in België. Hoe? Via het ING Fonds, dat wordt beheerd door de Koning Boudewijnstichting. Sinds de oprichting heeft dit fonds al zo'n 50 projecten gesteund voor een bedrag van meer dan € 1,1 miljoen. Voor het vijfde jaar op rij ondersteunt het ING Fonds opnieuw projecten die zich inzetten voor de circulaire economie, het creëren van jobs en/of het opleiden van mensen. Deze projecten worden gesteund met bedragen van € 10.000 tot € 25.000, wat in totaal neerkomt op een totaalbedrag € 250.000.

Dit is niet zomaar een brood! Het gaat voedselverspilling tegen. Ontdek Janine, de lokale en circulaire familiebakkerij-brasserie.

Een overzicht van de winnaars van 2021

>Ontdek de vijf Nederlandstalige projecten voor een meer circulaire economie

Geïnteresseerd in circulaire economie?