Duurzaamheid

22 november 2017

Circular Valley: van circulair denken naar doen

Ons economische systeem heeft zijn limieten bereikt. Het lineaire systeem waarbij goederen een beperkte houdbaarheidsdatum hebben en daarna worden weggesmeten en vervangen door nieuwe producten (make, use, dispose), werkt enorm vervuilend en put bovendien onze natuurlijke bronnen uit. Maar liefst 96% van wat gemaakt wordt, wordt na 6 maanden alweer vernield. Circulaire economie biedt een alternatief door in te spelen op de 5 R'en: reduce, reuse, refurbish, repair en recycle. Het systeem bevindt zich echter nog in een spannende beginfase en er komen regelmatig nieuwe concepten naar boven. Omdat die niet altijd een plaats hebben om te landen, te ontwikkelen of te groeien, is er Circular Valley.

Circular Valley omschrijft zichzelf als 'de eerste business development hub voor circulaire economie'. De Valley, onderdeel van het Schiphol Trade Park vlakbij Amsterdam, wil de plek zijn waar bedrijven, onderzoeksinstituten, logistieke partners en duurzaamheidsorganisaties samenwerken om circulair economische ideeën realiteit te maken. Want circulair werken, dat doet u nooit alleen.

Wat is circulaire economie?

Circulaire economie, ofwel kringloopeconomie, is een economisch systeem waarbij geen waardevernietiging plaatsvindt en waarbij de klemtoon ligt op herbruikbaarheid van producten en grondstoffen. Dat kan onder andere door oneindig hergebruik van materiaal (waarbij de producten bijvoorbeeld terugkeren naar de producent), of door gebruik te maken van het cradle-to-cradleprincipe, waarbij het afval van de ene, voedsel voor de ander is. Lees hier welke zeven sleutelprincipes u moet kennen wanneer u wilt overschakelen op circulaire economie.

Circulaire inspiratie

Circular Valley moet in de eerste plaats een inspirerende plek zijn, waar de bezoekers worden ondergedompeld in het circulaire gedachtengoed. Volgens visionair en architect Thomas Rau is de echte uitdaging namelijk niet de climate change, naar de mind change.

In de Circular Expo vindt u onder andere een showroom voor icoonprojecten en bekijkt u voorbeelden die de principes van circulaire economie tot leven brengen. De Circular Expo is het kloppende hart van Circular Valley en u kunt er ook regelmatig terecht voor evenementen rond circulaire economie.

Inspirerende voorbeelden

  • MUD Jeans: Bij het Nederlandse MUD Jeans koopt u geen jeans, maar huurt u ze. Aan het einde van de leaseperiode kunt u beslissen om de jeans toch te kopen, of om hem simpelweg terug te geven. MUD Jeans bewijst dat ook de (vervuilende) mode-industrie het circulaire model kan toepassen en in de toekomst milieuvriendelijker kan worden.
  • Mitsubishi: Liftenbouwer Mitsubishi werd vaak gedwongen om zijn prijzen extreem laag te houden, wat invloed had op de kwaliteit van de liften. Door te experimenteren met "service as a product" en de liften te leasen in plaats van te verkopen, kan Mitsubishi liften van een veel hogere kwaliteit aanleveren en het materiaal van oude liften recycleren. Zo verlengen ze de levensduur van hun liften tot wel 40 jaar!
  • Desko: Desko noemt zichzelf een circulair meubelconcept. Het bedrijf richt zich op circulaire kantoormeubelen en probeert deze zo te (her-)gebruiken dat ze drie levens krijgen, samen goed voor zo'n 21 jaar. Op deze manier zet Desko zich in tegen waardeverlies, verspilling en (over-)gebruik van schaars materiaal.Mode en de milieu-impact

Mode en de milieu-impact

Circulaire community

Daarnaast wil Circular Valley aan de basis liggen van een heuse circulaire community. Zo helpt Circular Valley bedrijven om interessante contacten te leggen en om nieuwe business opportunities te ontdekken.

In het expertisecenter van de Circular Valley delen de leden van de community hun kennis. Hoe past het circulaire gedachtengoed in een modern businessmodel? In welk ecosysteem moet een nieuw product worden getest? En hoe kunt u uw circulaire ambities financieren? In het expertisecenter hebt u toegang tot verschillende nuttige databases en ontmoet u interessante connecties. Experts kunnen u er ook bijstaan met raad en daad.

Finch Buildings, bijvoorbeeld, maakt kleine, verplaatsbare circulaire woningen. Ze voldoen aan alle eisen voor permanent gebruik maar zijn bedoeld als tijdelijke oplossing. De eigenaar van een gebouw zet normaal gezien panden op de balans, maar dat kan in dit geval niet. Een Valley-expert met ervaring in de circulaire sector zocht hiervoor samen met hen naar een oplossing.


3 tracks naar circulair resultaat

De Valley Creators bieden 3 verschillende tracks aan die u helpen om uw plannen concreet te maken.

  • De Get On Track voor wie zijn eerste stappen in de circulaire economie zet.
  • De Open Innovation Track die u helpt om een eigen circulair product of dienst te ontwikkelen.
  • De Breaktrough Track die u in staat stelt commercieel succes te boeken.

Een circulaire toekomst

De Circular Valley staat op dit moment nog in zijn kinderschoenen, maar de initiatiefnemers kijken graag vooruit: het aantal workstations wordt op termijn uitgebreid tot 1595 en tegen 2021 is de volledige Circular Valley, C-Beta, een feit. Zo dragen ze bij aan de voorspelde 18.000 miljard euro waardecreatie die zou ontstaan als Europa tegen 2030 de overgang maakt naar circulaire economie.

De Circular Valley wil zich in de toekomst ook richten op de bouw-, landbouw- en logistieke sector. Thomas Rau geeft een voorzet met zijn Madaster: een platform voor materialenpaspoorten dat verspilling moet tegengaan en circulair bouwen wil stimuleren. In het bouwprogramma van de Valley Creators worden vastgoedontwikkelaars gefaciliteerd bij hun realisatievraag en innovaties verbonden met opdrachtgevers en opdrachtnemers.

Door inspiratie, community en expertise te combineren, hoopt Circular Valley anderen te helpen om van circulair denken, naar doen te gaan.

Showroom van de circulair valley

Showroom van de circular valley

Meer weten?

Hebt u interesse in de circulaire economie, wilt u meer leren over circulair ondernemen of bent u al actief in het circulaire circuit?