Duurzaamheid

Laat je oude computer niet vergaan in een kast

Geef hem een tweede leven met Close the Gap.

Een oude computer met honderden bestanden en foto’s ... We weten niet altijd goed hoe we er vanaf moeten komen. Dus we houden hem ... en hij verzamelt stof. Als je het moeilijk vindt om er afstand van te doen, ben je zeker niet de enige. Naar schatting staan er in België 1 miljoen ongebruikte computers in kasten. En daar zitten oude telefoons en tablets nog niet bijgerekend.

Toch kan onze ongebruikte computerapparatuur op veel manieren nog van pas komen.

Een tweede leven voor gebruikte computerapparatuur

Daarom heeft ING met Close the Gap de krachten gebundeld. Het doel: laptops die niet meer worden gebruikt, aan deze vereniging te schenken om ze een nieuw leven te geven. De gereviseerde computers worden vervolgens herverdeeld onder mensen die geen toegang hebben tot digitale technologie. ING's ambitie om de digitale kloof te verkleinen zodat iedereen zijn of haar plek kan vinden in een wereld die steeds digitaler wordt.

Wat doet Close the Gap?

Close the Gap is een internationale non-profitorganisatie die zich inzet voor het verkleinen van de digitale kloof. Close the Gap zamelt computerapparatuur, zoals laptops, smartphones en tablets, in bij bedrijven en reviseert deze om ze een nieuw leven te geven in educatieve, medische, ondernemers- en sociale projecten in ontwikkelingslanden.

In 2020 werden 131.500 apparaten ingezameld en 1356 projecten ondersteund. Als trouwe partner leverde ING een bijdrage door 3253 apparaten te doneren.

3 goede redenen om je computerapparatuur te recyclen

1. Milieubehoud

Er zijn veel middelen nodig om een computer, smartphone of tablet te produceren. Bij de fabricage ervan worden honderden componenten en chemicaliën gebruikt, waarvan sommige gevaarlijk en schadelijk kunnen zijn voor het milieu, de natuur en onze gezondheid als ze niet op de juiste manier worden behandeld.

2. De uitputting van onze natuurlijke hulpbronnen en de CO2-uitstoot afremmen

Het recyclageproces maakt het hergebruik van onderdelen mogelijk. Deze kunnen bij de fabricage van nieuwe apparatuur worden gebruikt. Door deze bestaande hulpbronnen te hergebruiken en te herwaarderen, wordt de vervaardiging van nieuwe producten vermeden en bijgevolg de winning van grondstoffen en de uitstoot van CO2 in de atmosfeer.

3. De digitale kloof verkleinen

Hoewel de prijzen van smartphones of computers toegankelijker zijn dan een paar jaar geleden, kan een deel van de bevolking het zich niet veroorloven om een elektronisch apparaat te kopen. Gereviseerde of tweedehands apparatuur is minder duur en kan tegen een lagere prijs worden aangeschaft. Deze apparatuur kan ook in ontwikkelingslanden worden verdeeld, zoals Close The Gap doet.

Grafiek van de impact van een refurbished laptop

De concrete impact van het opknappen van een laptop in termen van de vermindering van de CO2-uitstoot

Ook jij kunt een verschil maken!

  • Heb je een bedrijf?

Dan kun je ook je ongebruikte computerapparatuur doneren aan Close The Gap, die zal zorgen voor de inzameling, revisie, verdeling en rapportage.

  • Ben je een particulier?

Je kunt een bijdrage doneren aan Close the Gap.

Je kan je toestel schenken of doorverkopen in de winkel (als je daar een nieuw toestel koopt), bij het Recyclagepunt (als je boodschappen doet) of bij het Kringlooppunt bij jou in de buurt. Er is altijd een inzamelpunt in de buurt want er zijn er duizenden in België

Doneer online via de ING Banking-app

Als ING-klant kun je rechtstreeks vanuit je ING Banking-app doneren.

De begunstigde en de mededeling zijn vooraf ingevuld. Je hoeft alleen je bedrag te kiezen en te bevestigen. Handig en snel!

Giften vanaf 40 euro zijn fiscaal aftrekbaar.

Meer weten?

Als bank hebben wij de verantwoordelijkheid en de kans om mensen te helpen zich financieel comfortabeler te voelen. De eerste stap bestaat erin ervoor te zorgen dat bepaalde basiselementen aanwezig zijn. Dit omvat toegang tot producten en diensten in een wereld die steeds digitaler wordt, met behoud van fysieke ondersteuning en interactie.