Duurzaamheid

ING Fonds voor Duurzame Gebouwen: ontdek de 11 geselecteerde projecten

Stel je eens voor hoe de stad van morgen eruit zal zien: bijna alle stadsinfrastructuur is bedekt met planten en bomen, de lucht is niet langer vervuild, er is veel minder lawaai en minder extreme temperaturen ... Wat als de eerste stap naar die ideale stad zou bestaan in de vergroening van de gevels van onze openbare gebouwen?

Eén van de grootste uitdagingen voor onze maatschappij is klimaatverandering. Het ING Fonds voor Duurzame Gebouwen, beheerd door de KBS, stelde 500.000 euro ter beschikking om projecten te ondersteunen die de publieke ruimte vergroenen. Begin dit jaar werd een oproep gelanceerd naar de publieke sector, steden en gemeenten, universiteiten en ziekenhuizen om hiervoor projecten in te dienen. In totaal werden niet minder dan 28 projecten ingediend waaruit er nu elf geselecteerd werden die financiële ondersteuning voor hun project voor groene gevels uit het fonds zullen ontvangen. 

Waarom groene gevels?

Met deze projectoproep wil het ING Fonds voor Duurzame Gebouwen een blijvende bijdrage leveren om de lucht in de steden te verbeteren, het hitte-eilandeffect te beperken en de natuur terug te brengen in de stad. Zo verbetert het welzijn van de bewoners en dragen gebouwen positief bij aan het milieu. Afvang van fijnstof en CO2, een betere warmte- en geluidsisolatie van de gebouwen en meer biodiversiteit ... Ontdek alle voordelen van groengevels.

Enkele van de geselecteerde projecten

  • Zo transformeert de stad Sint-Niklaas een oude industriesite, grenzend aan de kringloopwinkel, tot een vernieuwende omgeving voor milieubewust ondernemen en werken, met circulaire economie als innovatieve pijler. Op de site Cocon moeten mens en natuur zich verder kunnen ontpoppen als een vlinder. Centraal op de site, op de kruising van het renovatieproject en het toekomstig geefplein van de kringloopwinkel willen ze een bestaande loods aankleden met een groene gevel.
  • Het UMC Sint-Pietersziekenhuis te Brussel wenst zijn  ecologische voetafdruk te verkleinen en het ziekenhuis ecologischer te maken door middel van klimplanten te gebruiken aan hun gevel. Hiervoor zullen ze ook samenwerken met de tuiniers en werkplaatsen van de stad Brussel.
  • De stad Luik heeft een heel klimaatplan klaar en het project ‘Aanleg van een groene muur op de zuidgevel van het hoofdbureau van politie van Luik’ past hier volledig in. De keuze voor dit gebouw lag voor de hand, aangezien het zich in een van de meest achtergestelde gebieden van de stad bevindt in termen van vegetatie. De algehele renovatie van het gebouw omvat de klimatologische aanpassing van dit hitte-eiland. In een eerste fase werd het dak aangepakt qua isolatie en begroeiing. In een volgende fase is de renovatie van de parkeerplaats, met inbegrip van de vegetatie en het waterbeheer in verband met de groene muur aan de beurt.

Je vindt een overzicht van alle projecten hier.

Ontdek de lijst met projecten geselecteerd door het ING Fonds voor Duurzame Gebouwen in Vlaanderen

Een nieuwe editie van de oproep is in januari 2023 voorzien

Aarzel niet om deze pagina regelmatig te raadplegen. Zo blijf je op de hoogte over de nieuwe oproep tot het indienen van projecten.

Eén van de grootste uitdagingen voor onze maatschappij nu, is klimaatverandering. ING België wil hier een belangrijke bijdrage toe leveren door o.a. duurzaamheidsinspanningen te faciliteren. Daarom werd het ING Fonds voor Duurzame Gebouwen, beheerd door de KBS, opgericht. Zelf zal de bank haar Marnixgebouw op een milieuverantwoorde manier renoveren met onder meer een groendak. Na de renovatie zal het Marnixgebouw CO2-neutraal zijn en een BREEAM Outstanding-certificaat hebben, een van de belangrijkste duurzaamheidscertificaten voor gebouwen. Een primeur voor België! Andere ING-gebouwen in verschillende steden zullen dit voorbeeld volgen.