Duurzaamheid

23 april 2021

Wat doet ING op het vlak van duurzaamheid?

Financieringen, begeleiding, transparantie ... ontdek de verschillende oplossingen van ING op het vlak van duurzaamheid.

Ons leven wordt nu al enkele maanden beheerst door de strijd tegen het coronavirus. Miljoenen mensen steken elke dag de handen uit de mouwen om deze uitdaging aan te gaan en elkaar te helpen. Met de coronavirusepidemie zijn niet alleen de sociale en gezondheidseffecten, maar ook de ecologische gevolgen meer dan ooit brandend actueel. Of je nu in eigen persoon of in naam van je bedrijf handelt, ING is er om je te begeleiden en je te helpen om een lengte voorsprong te behouden op het vlak van de klimaat- en economische veranderingen. Hiervoor stuurt de bank niet alleen haar producten en diensten bij, maar ook haar financieringskeuzes.

Betrokkenheid bij de samenleving

ING en haar medewerkers ondernemen verschillende acties om bij te dragen aan een betere wereld. Om lokale gemeenschappen te helpen autonomer te worden, werden enkele belangrijke partnerschappen op de lange termijn opgericht:

  • Samen met de Koning Boudewijnstichting biedt ING elk jaar financiële ondersteuning voor maatschappelijke projecten die bijdragen aan de ontwikkeling van de circulaire economie, digitale inclusie en financiële opvoeding. In 2020 schonk ING meer dan een half miljoen euro extra aan het solidariteitsfonds dat de Koning Boudewijnstichting heeft opgericht om ziekenhuizen en woonzorginstellingen te helpen.
  • Met Time4society zetten meer dan 1000 ING-medewerkers zich elk jaar een dag vrijwillig in voor een lokale vereniging in het kader van de ING Volunteering Days.
  • Met Close the Gap ondersteunt ING de circulaire economie door jaarlijks honderden oude laptops, beeldschermen en andere IT-apparatuur een tweede leven te geven, voornamelijk in Afrikaanse en Aziatische landen. Een deel van dit materiaal kan ook te koop worden aangeboden aan ING-medewerkers of geschonken worden aan lokale verenigingen zoals Digital For Youth in 2020.
  • Ten slotte is er haar internationaal partnerschap met UNICEF en het hele jaar door de fondsenwerving van de medewerkers . Hiermee willen we jongeren van vandaag helpen om de vereiste vaardigheden te ontwikkelen die nodig zijn voor de wereld van morgen.

Een verplichting tot transparantie

ING werkt regelmatig haar standpunten inzake financiering (EN) bij. Dit heeft zowel betrekking op uitgesloten sectoren (bijvoorbeeld de productie van dierlijk bont, cosmeticatesten op dieren, kernwapens of de ontbossing van het tropisch regenwoud) als wat de bank van haar klanten verwacht op het vlak van respect voor mensenrechten en het milieu. In haar jaarverslag (EN) vind je niet alleen de financiële prestaties, maar ook de maatschappelijke en milieu-impact van de bank in haar waardeketen. Deze transparantie wordt beloond door  ratingbureaus (EN) als Sustainalitics of de Dow Jones Sustainability Index die ING tot de meest duurzame banken ter wereld rekenen.

Milieuprogramma

Wie duurzaamheid zegt, zegt verlaging van de ecologische voetafdruk (EN). Zo vermindert ING haar energieverbruik en hoeveelheid afval door een betere recyclage, een beter verbruik van opgevangen regenwater, het aanmoedigen van telewerk en het gebruik van milieuvriendelijker transportmiddelen. 

De resultaten van ING België in enkele cijfers:

  • 56% minder CO2-uitstoot tussen 2014 en 2020
  • 60% minder niet-recyclebaar afval tussen 2014 en 2020
  • 100% van de elektriciteit van ING wordt gewonnen uit lokale en hernieuwbare grondstoffen

Wat betekent dat concreet voor jou?

Je bent een particuliere klant:

 

Je bent een zakelijke klant:

Meer weten?