Duurzaamheid

Hoe financier je duurzame renovaties aan je woning?

Met slimme renovaties kan je jouw woning een pak duurzamer maken. Daarmee bespaar je energie en verlaag je je CO2-uitstoot. Dat is natuurlijk beter voor het milieu en je portemonnee. Maar hoe kan je de duurzame renovaties aan je woning financieren?

De meeste ingrepen om je woning energie-efficiënter te maken, betalen zichzelf op termijn terug. Het zijn slimme investeringen, maar zoals bij elke investering heb je wel eerst centen nodig. Gelukkig bestaan er voor duurzame ingrepen aan je woning verschillende financieringsmogelijkheden en steunmaatregelen. We zetten ze voor jou op een rijtje.

1. Eigen middelen

Je spaargeld brengt vandaag nog nauwelijks iets op. Dan investeer je het beter in je woning. Meer bepaald in renovaties die de energie-efficiëntie van je woning verbeteren. Doordat je woning minder verbruikt, bespaar je op je energiekosten. Na verloop van tijd haal je je investering er sowieso uit en brengt het je heel wat centen op. Bovendien stijgt de waarde van je woning. Dubbele winst dus!

Gebruik maken van eigen middelen voor je duurzame renovaties is de minst risicovolle manier van financieren. Toch heeft het ook een nadeel: je spaarbuffer slinkt en je ontvangt minder spaarrente.

2. Groene renovatielening (bank)

Heb je geen of te weinig spaargeld of heb je er andere plannen mee? Dan kan je ook een renovatielening afsluiten bij je bank.

Bij een renovatielening leen je op maandelijkse afbetaling tegen een vaste rentevoet. Je betaalt bovendien geen extra kosten. Je kan een renovatielening gebruiken voor het renoveren van je keuken, badkamer, dressing, terras, …

Bij ING krijg je een eco-voordeel als je een renovatielening afsluit voor het uitvoeren van energiebesparende werken zoals het plaatsen van zonnepanelen, een warmtepomp, extra isolatie, enz. Zo bespaar je energie én geld.

3. Hypothecaire lening (bank)

Je kan ook geld lenen via een hypothecaire lening.

  • Heb je nog geen hypothecaire lening lopen? Dan kan je jouw duurzame renovatieproject probleemloos financieren met een nieuwe hypothecaire lening. De rente van een hypotheeklening is een stuk lager dan bij een renovatielening. Je moet echter wel rekening houden met akte- en notariskosten én dossierkosten (2 tot 3% van het geleende bedrag). Een nieuw hypothecair krediet afsluiten is dan ook alleen maar interessant als je een groot bedrag (hoger dan 50.000 euro) wil lenen. Om een duidelijk beeld te krijgen van jouw project maak dan een hypothecaire lening simulatie.
  • Heb je al een hypotheeklening lopen? Dan kan je extra geld bijlenen voor je duurzame renovatie via een heropname onder de huidige overeenkomst. Dit kan enkel als het afgeloste bedrag van je bestaande hypotheeklening groot genoeg is. Via een heropname betaal je geen akte- en notariskosten. Je betaalt wel nog dossierkosten.


Een hypothecaire lening kan je ook een aantal fiscale voordelen opleveren.

Overzicht van eventuele fiscale voordelen voor alle 3 de regio’s

1. Vlaanderen

Door de afschaffing van de woonbonus, kan je in Vlaanderen vanaf 2020 niet meer genieten van een fiscaal voordeel. Tenzij het gaat over de aankoop van een tweede woning. In dat geval is immers niet het Vlaams Gewest bevoegd, maar de federale overheid.

Voor hypothecaire leningen aangegaan voor 2020 kan je onze simulator gebruiken om te bepalen op welke fiscale voordelen je recht hebt.

2. Brussels Hoofdstedelijk Gewest

De fiscale voordelen zijn afhankelijk van een aantal parameters zoals het gebruik van de woning, de datum waarop je de hypothecaire lening bent aangegaan. Gebruik onze simulator om te bepalen op welke fiscale voordelen je recht hebt.

3. Wallonië

De fiscale voordelen zijn afhankelijk van een aantal parameters zoals het gebruik van de woning, de datum waarop je de hypothecaire lening bent aangegaan. Gebruik onze simulator om te bepalen op welke fiscale voordelen je recht hebt.

Renovatielening of hypothecaire lening?

Wat is het voordeligste: een hypothecaire lening of een renovatielening? Dat hangt af van je persoonlijke situatie en behoeften. Met een hypothecaire lening kan je grotere bedragen lenen tegen competitieve rentevoeten en geniet je interessante fiscale voordelen. Je moet echter wel rekening houden met extra kosten. De renovatielening is flexibeler, vereist meestal geen onderpand en geeft geen extra kosten.

4. Vlaamse renteloze renovatiekrediet

Voor hypothecaire leningen aangegaan vanaf 2021 kan je profiteren van het Vlaamse renteloze renovatiekrediet als je het aankoopkrediet met een renovatiekrediet combineert.

Afhankelijk van je situatie kan je tot 60.000 euro renteloos lenen en zo profiteren van de terugbetaling van de interesten van het renovatiekrediet en dit in de vorm van een rentesubsidie door het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap (VEKA).

Vanaf 01/01/2023 wordt een nieuw “Vlaams renovatiekrediet (rentesubsidie)” gelanceerd, dat het bestaande “Vlaamse 0% renovatiekrediet” vervangt. Alle details en voorwaarden kan je terugvinden op Vlaanderen.be.

5. Energielening (overheid)

Voor sommige energiebesparende renovatiewerken kan je ook leningen aanvragen bij de Vlaamse, Brusselse of Waalse overheid. Deze leningen zijn echter beperkt in leenbedrag en kunnen afhankelijk zijn van het gezinsinkomen. Lees de voorwaarden van deze overheidsleningen na op:

6. Subsidies

Als je investeert in energiebesparende maatregelen aan je woning, kom je ook in aanmerking voor verschillende subsidies en premies.

  • Je netbeheerder
  • de federale overheid
  • de Vlaamse overheid
  • je gemeentebestuur
  • je provinciebestuur

Wil je weten voor welke subsidies jij in aanmerking komt? Ontdek het met de subsidiezoeker.

Wil je meer weten over duurzaam renoveren?